zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


8 činjenica o kometu ISON-u

E-mail Ispis PDF

28. studenog nam se možda sprema lijepa nebeska predstava. Komet ISON proletjet će tada kroz atmosferu Sunca. Ovo su 8 činjenica o kometu ISON-u.

1. Komet ISON mogli bi vidjeti

Nitko sa sigurnošću ne zna koliko će sjajan biti ISON, no ako potpuno 'ne podbaci', mogao bi se vidjeti sa dalekozorom. Ukoliko preživi prelazak kraj Sunca, mogao bi početkom prosinca biti vidljiv golim okom.

2. ISON neće uništiti Zemlju

Nema straha da će ISON zaprijetiti Zemlji na bilo kakav način. Promašit će Zemlju za 64 milijuna kilometara. Čak i ako ga Sunce uništi, što je lako moguće, krhotine će odletjeti milijunima kilometara daleko od nas. 

3. Astronomi-amateri otkrili su ISON

Iako sada profesionalni astronomi prate ISON, komet su zapravo otkrili ruski astronomi-amateri Vitali Nevski i Artyom Novichonok 21. rujna 2012. godine koristeći se fotografijama s teleskopa na International Scientific Optical Network.

4. ISON će proći kraj Marsa

Dok je prolazak ISON-a kraj Sunca glavni događaj, veliki znanstveni interes ima i njegov prolazak kraj Marsa. Komet će proći na udaljenosti 10.4 milijuna kilometara od Marsa, a rover Curiosity koji se tamo nalazi mogao bi ga i fotografirati.

5. Veliki je interes za prolazak kometa kraj Sunca

Znanstvenici će imati priliku istražiti rijetki događaj kada se komet približava Suncu i pritom se možda raspadne, te će moći istražiti od čega je sastavljen. Brojni astronomi diljem svijeta promatrat će ISON.

6. Novopridošlica u unutarnji Sunčev sustav

Znanstvenici smatraju da će ISON prvi puta ući u unutarnji Sunčev sustav iz područja poznatog kao Oortov oblak, gdje se nalazi mnoštvo kometa, a koje je udaljeno 1 svjetlosnu godinu od Sunca.

7. Komet ISON nije masivan

Riječ je o kometu prosječne veličine, ili je čak nešto manji od prosjeka. Pretpostavlja se da je jezgra kometa velika od 0.2 do 2 kilometra.

8. Komet stoljeća?

ISON je prozvan kometom stoljeća gotovo odmah nakon što je otkriven, jer se vjeruje kako će nam prirediti spektakl na nebu kada bude prolazio kraj Sunca. Postoji vjerojatnost da se tijekom tog prelaska raspadne, no ukoliko preživi, postoji mogućnost da bi mogao postati sjajan poput Mjeseca!


>> Ne propustite 'komet stoljeća': Uskoro bi mogli uživati u impresivnoj predstavi na nebu!


cudaprirode.com

Komentari

Sigurnosni kod
Ne vidite kod? Klik za novi kod

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || Naslovna slika: NASA || cudaprirode.com